24 ΩΡΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εφιαλτικές προβλέψεις για την Ελληνική Οικονομία το 2020, ελπίδες για ανάκαμψη του χρόνου

Εφιαλτικές προβλέψεις για την Ελληνική Οικονομία το 2020, ελπίδες για ανάκαμψη τουΕφιαλτικά σενάρια, αλλά και μεγάλες προσδοκίες περιλαμβάνουν οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών, οίκων αξιολόγησης, αναλυτών, ακόμα και της ίδιας της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας μετά την εξάπλωση της πανδημίας. Κοινή συνισταμένη όλων είναι η εκτίμηση ότι η οικονομία της χώρας θα χτυπηθεί βαριά από το lock down της παγκόσμιας οικονομίας και για αυτό χρειάζονται γρήγορες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις προκειμένου να ανακάμψει.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης που περιγράφουν οι αναλυτές, είναι το γεγονός ότι σχεδόν στο σύνολο τους κατατάσσουν τη χώρα ανάμεσα σε αυτές που θα υποστούν τη μεγαλύτερη ζημιά. Σύμφωνα με τις εκθέσεις που έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας οι αιτίες είναι κυρίως δύο.
Κοινή συνισταμένη όλων είναι το πλήγμα που θα υποστεί ο τουρισμός παγκοσμίως. Με αυτό το δεδομένο και με την Ελληνική Οικονομία να στηρίζει το 20%-25% του ετήσιου ΑΕΠ της στα έσοδα από τον τουρισμού, μοιάζει αδύνατο να μην υπάρξει ισχυρή ύφεση στη χώρα. Η έντονη εξάρτηση που έχει μάλιστα η Ελληνική Οικονομία από τον τουρισμού, καθιστά σχεδόν αδύνατο να γίνει αυτή τη στιγμή βέβαιη πρόβλεψη της ύφεσης. Αιτία το ρευστό τοπίο που υπάρχει αναφορικά με το χρόνο επανεκκίνησης του τουριστικού κλάδου και της απελευθέρωσης των μετακινήσεων των τουριστών.

Τα απόνερα των μνημονίων

Σχεδόν όλοι οι αναλυτές συγκλίνουν επίσης στο γεγονός ότι η Ελληνική Οικονομία θα χτυπηθεί βαρύτερα από άλλες οικονομίες εξαιτίας της πρόσφατης εξόδου της χώρας από το μνημόνια και της έτσι κι αλλιώς ασταθούς κατάστασης της. Το γεγονός αυτό εντείνει το φόβο σχετικά με την επάρκεια των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, εξαιτίας των περιορισμένων δημοσιονομικών περιθωρίων που υπάρχουν προκειμένου να στηρίξει την οικονομία.
Πέρα όμως από την κοινή θέση που έχουν οι αναλυτές αναφορικά με την ύφεση στη χώρα, οι θέσεις τους συμπίπτουν και αναφορικά με τις δυνατότητες που έχει η Ελληνική Οικονομία να ανακάμψει το 2021. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι εκτιμούν ότι η πρωταθλήτρια Ελλάδα στην ύφεση για το 2020 , θα μπορούσε να γίνει πρωταθλήτρια και στο ρυθμό ανάπτυξης το 2021. Αυστηρή προϋπόθεση, να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Όλα αυτά βέβαια εφόσον ο ιός δεν συνεχίσει να ταλαιπωρεί την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας της σε ένα νέο lock down.

Βαθιά ύφεση

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική κυβέρνηση στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε πριν μερικές ημέρες στην Κομισιόν προβλέπει για το 2020 ύφεση 4,7% του ΑΕΠ στο θετικό σενάριο και 7,9% του ΑΕΠ στο αρνητικό, ενώ η εκτίμηση για το 2021 είναι για ανάπτυξη 5,1%. Σχεδόν στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν οι προβλέψει του κεντρικού τραπεζίτης της χώρας, με τον Γιάννη Στουρνάρα να προβλέπει ύφεση 4% του ΑΕΠ στο θετικό σενάριο και 8% του ΑΕΠ στο αρνητικό.  Στο μέτωπο της ανεργίας, η κυβέρνηση βλέπει για το 2020 το ποσοστό να φτάνει στο 19,9%, ενώ η εκτίμηση για την πορεία του χρέους είναι ότι το 2020 θα φτάσει στο 188,8% του ΑΕΠ.
Από την πλευρά της η Κομισιόν,  στις εαρινές προβλέψεις της για την Οικονομία της Ευρωζώνης, για την Ελλάδα εκτιμά ότι η ύφεση το 2020 θα φτάσει το 9,7% του ΑΕΠ, πολύ κοντά δηλαδή στην πρόβλεψη ύφεσης 10% που έκανε πριν λίγες ημέρες και το ΔΝΤ. Ωστόσο, η Κομισιόν για το 2021 βλέπει επιστροφή σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα φτάσουν το 7,9% του ΑΕΠ. Για την ανεργία η εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι το 2020 θα φτάσει το 20%, καθώς μπορεί να χαθούν ακόμα και 160.000 θέσεις εργασίας. Αναφορικά με την αύξηση του χρέους η Κομισιόν εκτιμά ότι το 2020 θα αυξηθεί φτάνοντας το 196,4% του ΑΕΠ, από 176,6% που ήταν το 2019, για να μειωθεί στη συνέχεια το 2021 στο 182,6%, παραμένοντας ωστόσο στο υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με την τελευταία πενταετία.
Σε ένα αρκετά μεγάλο εύρος κινούνται οι προβλέψεις που έχει κάνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, με το θετικό σενάριο να περιλαμβάνει ύφεση 5,3% του ΑΕΠ και το δυσμενές 11,1% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα η εκτίμηση για το χρέος είναι ότι το 2020 θα φτάσει το 192% του ΑΕΠ, ενώ στο ακραίο σενάριο η ανεργία μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 31,2% του ΑΕΠ.
Σχεδόν στο ίδιο εύρος κινείται και ο ΙΟΒΕ βλέποντας στο θετικό σενάριο την ύφεση στο 5% και στο αρνητικό να αγγίζει το 10% του ΑΕΠ, ενώ η πρόβλεψη για την ανεργία είναι ότι το 2020 θα φτάσει το 19,9%.

Ύφεση έως και 15%

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι εκτιμήσεις για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας των διεθνών αναλυτών. Η Standard & Poors, εκτιμά ότι η ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας θα φτάσει το 9% του ΑΕΠ και το χρέος στο 197% του ΑΕΠ. Ωστόσο διατηρεί σταθερή την αξιολόγηση της στο ΒΒ-. Στην εκτίμηση του για το 2020 ο FITCH τοποθετεί την ύφεση στο 8,1% του ΑΕΠ και το χρέος στο 194,8% του ΑΕΠ, ενώ ο έτερος οίκος αξιολόγησης DBRD προβλέπει ανάλογα με το σενάριο που θα επικρατήσει ύφεση από 5,5% έως 10% και ανεργία από 20% έως 23%.
Η UBS στην πρόσφατη έκθεση της εκτιμά ότι η ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας θα αγγίξει το 10%, με το τελικό μέγεθος να εξαρτάται κυρίως από την πορεία ανάκαμψης του τουρισμού. Ελαφρώς θετικότερη είναι η πρόβλεψη της  HSBC η οποία εκτιμά την Ελληνική ύφεση στο 6%, όσο την προβλέπει και η Oxford Economics.
Αρκετά απαισιόδοξη για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας εμφανίζεται η Morgan Stanley. Στην τελευταία της έκθεση για την Ελλάδα προβλέπει ύφεση 13,3% του ΑΕΠ για το θετικό σενάριο και 21,3% του ΑΕΠ για το αρνητικό σενάριο, με το χρέος στο τέλος του 2021 να εκτοξεύεται στο 205% του ΑΕΠ. Λιγότερο αισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις για το 2021, καθώς βλέπει ιδιαίτερα περιορισμένη ανάκαμψη της οικονομίας, με το ρυθμό να φτάνει με το θετικό σενάριο στο 4% και μόλις στο 1,1% του ΑΕΠ στο αρνητικό σενάριο.
Έντονα απαισιόδοξη για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας το 2020 εμφανίζεται και η Capital Economics. Η εκτίμηση των αναλυτών της για την ύφεση του 2020 είναι ότι θα φτάσει το 15%, με την ανεργία να κλείνει το 2020 στο 22,5%, έχοντας ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αγγίξει μέσα στο έτος ακόμα και το 32%. Για την πορεία του χρέους η Capital Economics βλέπει εκτόξευση του στο 225% του ΑΕΠ το 2020 και υποχώρηση στο 210% του ΑΕΠ τη διετία 2021-2022.
Μόνη θετική πρόβλεψη είναι ότι η οικονομία θα κινηθεί έντονα θετικά το 2021 καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 10%, ωστόσο όπως σημειώνουν οι αναλυτές της εταιρείας η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί στο 40% περίπου του μεγέθους που είχε το 2007, φέτος. Και παρά την πιθανή απότομη ανάκαμψη το 2021, θα χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία πριν η Ελλάδα επιστρέψει σε αυτά τα επίπεδα