Ο Μητσοτάκης εγκαινιάζει την «απάτη» της ψηφιακής σύνταξης
Ο Μητσοτάκης εγκαινιάζει την «απάτη» της ψηφιακής σύνταξης
Πώς παραμυθιάζουν τον κόσμο- Σοβαρότατες καταγγελίες από την ΠΟΠΟΚΠ
Τη φιέστα Μητσοτάκη για την ψηφιακή σύνταξη έρχεται να αμαυρώσει η ΠΟΠΟΚΠ, η οποία αποκαλύπτοντας τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι υπάλληλοι στον ΕΦΚΑ, εκθέτει τον υπουργό Γ. Βρούτση αλλά και τον Διοικητή του ΕΦΚΑ Χ. Χάλαρη.
Είναι δε τέτοια η παράθεση στοιχείων που αν δεν διαψευστούν (και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο) εύκολα μπορούμε να μιλήσουμε για «πολιτική απάτη» με έντονη τη χροιά της «παράβασης καθήκοντος» με την ποινική έννοια του όρου, αφού οι ενέργειες των δύο ανδρών βλάπτουν σοβαρά το κράτος, τον ΕΦΚΑ και βέβαια τους υποψήφιους συνταξιούχους…
Αφήνουν χιλιάδες ανθρώπους χωρίς σύνταξη για να παίξουν επικοινωνιακά παιχνίδια
Ούτε λίγο ούτε πολύ οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων που εργάζονται στον ΕΦΚΑ εξαπολύουν δριμύ κατηγορώ ενάντια στον Γ. Βρούτση και τον Χ. Χάλαρη αφού καταγγέλλουν ότι σκοπίμως υποβάθμισαν κάθε άλλη δραστηριότητα και ολόκληρος ο e-ΕΦΚΑ προσανατολίστηκε πλέον στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη διεκπεραίωση του στόχου να εξευρεθούν συντάξεις που θα αποδοθούν ηλεκτρονικά!
«Η ικανοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιοδοτικών αιτημάτων όλων των άλλων κατηγοριών και Ταμείων θεωρήθηκε δευτερεύουσα προτεραιότητα, ενώ οι εργαζόμενοι βρέθηκαν και βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με απόλυτα αυταρχικές συμπεριφορές, απειλές, προσβολές και αφόρητη πίεση από τη μεριά των διοικούντων και κάποιων «πραιτοριανών» υπηρεσιακών παραγόντων» καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).
Αν ισχύουν λοιπόν οι καταγγελίες (που ισχύουν, άλλωστε το “Documento” ένα μήνα πριν είχε εκτενές ρεπορτάζ για τη φούσκα της ψηφιακής σύνταξης) οι δύο άντρες, ο διοικητής του ΕΦΚΑ Χ. Χάλαρης αλλά και ο πολιτικός προϊστάμενος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης βρίσκονται υπόλογοι για τις επιλογές τους αφού άφησαν χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδοτήσεων εκκρεμείς προκειμένου να ικανοποιήσουν την επικοινωνιακή πομφόλυγα της ηλεκτρονικής έκδοσης της σύνταξης σε λίγα δευτερόλεπτα.
Επ’ αυτού η ΠΟΠΟΚΠ καταγγέλλει: «Οι ατέλειωτες εργατοώρες που αφιερώνονται καθημερινά σε αυτήν την «εκβιαστική» και αντιπαραγωγική διαδικασία, σε ατέλειωτες αντιπαραβολές, ελέγχους, διορθώσεις κ.λπ., αν είχαν αφιερωθεί στο καθιερωμένο σύστημα απονομής, εκατοντάδες ή χιλιάδες εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις θα είχαν ολοκληρωθεί – ανεξαρτήτως της πολυπλοκότητάς τους ή μη κατά την επεξεργασία τους».
Η απάτη της ηλεκτρονικής σύνταξης
Η ΠΟΠΟΚΠ αποκαλύπτει και την απάτη (με την πολιτική και όχι την ποινική σημασία του όρου) Βρούτση σε σχέση με την ηλεκτρονική απονομή σύνταξης. Όπως αναγράφει σε σχετική ανακοίνωση του το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία: «η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης μιας σύνταξης ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί άμεσα λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, λαθών, αναγκαιότητας πολλαπλών ελέγχων & διασταυρώσεων κ.λπ., ενώ η αρχική έλλειψη υποτυπώδους κατανόησης της συνολικής κατάστασης στον ΕΦΚΑ από τη νέα Διοίκηση του κου Χάλαρη προκάλεσε τον πρώτο πανικό. Πολύ γρήγορα «το πάτημα του κουμπιού», το οποίο θα μεταβίβαζε τις συντάξεις αυτές «σε μια μέρα», εξελίχθηκε σε πλήρες αδιέξοδο».
Σ’ αυτό το σημείο λοιπόν ο διοικητής του ΕΦΚΑ που Χ. Χάλαρης δίνει εντολή και ξεκινά ένα «σαφάρι» εντοπισμού συνταξιοδοτικών περιπτώσεων που θα μπορούσαν να ενταχθούν και να πλαισιώσουν την παραπάνω διαδικασία, η οποία βρισκόταν εντελώς εκτός στόχου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί – έστω και συμβολικά – η φιέστα των Μητσοτάκη-Βρούτση.
Πολύ λίγες συντάξεις μπορούν να βγουν ηλεκτρονικά
«Είναι τραγικό – και οι ευθύνες, βέβαια, διαχρονικές – αλλά από ολόκληρο τον e-ΕΦΚΑ οι μοναδικές συντάξεις προς απονομή που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις – όχι χωρίς εξαντλητική επεξεργασία, εξαιρέσεις, ελέγχους κ.λπ. – είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία συντάξεων του τέως ΟΓΑ (του μοναδικού Ταμείου με μηχανογραφημένη την ασφαλιστική εικόνα όλων όσοι υπάγονται στην ασφάλισή του από το έτος 1988 κι εντεύθεν)» αναγράφεται σχετικά.Οι συντάξεις λοιπόν που μπορούν να αποδοθούν με τον ηλεκτρονικό τρόπο είναι οι συντάξεις γήρατος στον τέως ΟΓΑ και ειδικότερα εκείνες όπου το σύνολο του χρόνου ασφάλισης έχει διανυθεί αμιγώς στον τ. ΟΓΑ, δηλαδή, όσες των οποίων οι αιτούντες:
-Δεν έχουν πραγματοποιήσει ασφαλιστικό χρόνο σε άλλα Ταμεία (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΙΚΑ κ.λπ.), δηλαδή η συνταξιοδότησή τους δεν αφορά σε διαδοχική ασφάλιση.
-Δεν έχουν διαμείνει ή/και εργαστεί στο εξωτερικό (συνταξιοδότηση στο πλαίσιο των Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων και Διμερών Συμβάσεων).
-Δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί προγενέστερα της αίτησής τους από άλλον φορέα – ελληνικό ή της αλλοδαπής.
-Δεν έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό ή δεν δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
-Δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές άνω των 4.000 €.
-Δεν βρίσκονται σε ενεργή ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών.
-Δεν υπάγονται στις κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών και κατόχων φωτοβολταϊκών (όπου απαιτείται έλεγχος υπαγωγής).
Έτσι, η ουσία είναι ότι οι συντάξεις γήρατος του τ. ΟΓΑ που θα καταλήξουν να απονεμηθούν αυτοματοποιημένα, μετά τις αναγκαστικές παραδοχές που έχουν γίνει στα ηλεκτρονικά συστήματα, είναι ελάχιστες σε σχέση με τις χιλιάδες των εκκρεμοτήτων που υφίστανται και όσων αιτήσεων θα υποβληθούν. Επιπροσθέτως, λόγω της φύσης τους, η απονομή τους θα ολοκληρωνόταν πολύ ταχύτερα – σε όλες τις δομές – με τον τρόπο που μέχρι σήμερα ακολουθούντανˑ αυτόν του φυσικού φακέλου…
Το άρθρο είναι του documento, αλλά μας το επιβεβαίωσε και ένας από τους μεγαλύτερους εργατολόγους της Ελλάδας
ΠΗΓΗ