Γιατί τέτοιο πρόμο στο εμβόλιο της Johnson & Johnson από τον Πρωθυπουργό;
Ως πλασιέ φαρμακευτικών εταιρειών συνεχίζει να λειτουργεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνοντας σκευάσματα συγκεκριμένων εταιρειών και ζητώντας «διευκολύνσεις» στις ευρωπαϊκές διαδικασίες γι’ αυτά, την ίδια στιγμή που αγνοεί άλλα αποτελεσματικά εμβόλια, μόνο και μόνο επειδή δεν προέρχονται από τις εν λόγω εταιρείες.
Σε επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γίνεται αναφορά στο «επερχόμενο» εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι «μπορεί να ανατρέψει (με θετικό τρόπο) τα δεδομένα χάρη στην εύκολη αποθήκευση και τη μεταφορά του αλλά και στην ανάγκη για μόνο μία δόση».
Οι βεβαιότητες που εκφράζει ο Έλληνας πρωθυπουργός για ένα εμβόλιο το οποίο… δεν έχουμε δει επί της ουσίας ακόμα, δημιουργούν έντονο προβληματισμό, ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη τη στάση της Κυβέρνησής του έναντι δοκιμασμένων και αποδεδειγμένα αποτελεσματικών εμβολίων, όπως το ρωσικό Sputnik V.
Γεννούν, επιπροσθέτως, υποψίες για τις προτεραιότητες του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει -χάρη στην επιλογή του να αναθέσει στις Βρυξέλλες τη διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρίες- να εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια, που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντί να προσπαθήσει να ακολουθήσει το παράδειγμα χωρών όπως η Βρετανία και το Ισραήλ, που επένδυσαν έτσι ώστε να είναι από τους πρώτους που θα βγουν από τον φαύλο κύκλο της πανδημίας, αγοράζοντας αμέσως έτοιμα και λειτουργικά εμβόλια, επιλέγει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει λύσεις στα προβλήματα που έχουν οι εταιρείες για την… προετοιμασία των φιαλιδίων πριν από την τελική διανομή.
Και δεν μένει μόνο σε αυτό, αλλά ζητεί την ταχύτατη έγκριση νέων εμβολίων από άλλες εταιρείες, ακόμα και τη διανομή πριν από την… τελική έγκριση. Φαίνεται ότι το πάθημα με την AstraZeneca, το εμβόλιο της οποίας απογοήτευσε με πολλούς τρόπους, παρά τους αρχικούς διθυράμβους, δεν έγινε μάθημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που, από τη μια, μας λέει ότι δεν θα ήθελε να διαπραγματεύεται με τις εταιρείες και από την άλλη, λειτουργεί ως «ντουντούκα» των αιτημάτων τους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επιλογές που σίγουρα δεν ταιριάζουν στον Πρωθυπουργό μιας ευρωπαϊκής χώρας, ο οποίος στο κέντρο της πολιτικής του έχει θέσει το εθνικό συμφέρον και που είναι σαφές ότι θα κοστίσουν τόσο στο ζήτημα της προστασίας του πληθυσμού της χώρας μας, όσο και στις προοπτικές της όποιας οικονομικής ανάκαμψης είναι δυνατόν να προκύψει έως το φθινόπωρο. Τι και ποιος δεσμεύουν τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή την κατεύθυνση;
ΠΗΓΗ www.newsbreak.