24 ΩΡΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυξήσεις «φωτιά» με το νέο έτος σε βασικά αγαθά - Έρχεται «τσουνάμι» ακρίβειας

Για  τεράστιο τσουνάμι αυξήσεων προειδοποιούν την κυβέρνηση οι ιδιοκτήτες αλυσίδων σούπερ μαρκετ  και  κάνουν λόγο για ανατιμήσεις έως 40% σε βασικά αγαθά, οι οποίες  θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο  εξαιτίας των νέων τιμοκαταλόγων που τους έστειλαν οι προμηθευτές

Μάλιστα την κατάσταση αυτή παρουσίασαν και συζήτησαν με τον πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη, αντιπρόσωποι του κλάδου. 

Οι εκτιμήσεις των ιδιοκτητών είναι ότι από τις αρχές του 2022 έκρηξη των τιμών με  αυξήσεις αλλά και  ελλείψεις στα ράφια και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης

Για το τσουνάμι των αυξήσεων που έρχεται, οι εκπρόσωποι του κλάδου  έριξαν το μπαλάκι στη βιομηχανία και στους προμηθευτές, σημειώνοντας ότι δύο είναι οι βασικοί λόγοι αυτής της εκρηκτικής ανόδου. Ο πρώτος λόγος είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται στη μεταφορά των κοντέινερ στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και ο δεύτερος ότι πολλές βιομηχανίες δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα, αφού η πτώση της κατανάλωσης μειώνει τα έσοδα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προκαταβάλουν τις πρώτες ύλες.

Σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους που έχουν στείλει οι προμηθευτές στις αλυσίδες σουπερ μάρκετ, αναμένονται ανατιμήσεις στις ακόλουθες κατηγορίες προϊόντων: άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα – μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφές, ζάχαρη, ελαιόλαδο, ροφήματα και σιρόπια για ροφήματα, σοκολατοειδή – γκοφρέτες, είδη ζαχαροπλαστικής, τοματικά – κονσέρβες, αρτοσκευάσματα – φρυγανιές – τρίμμα φρυγανιάς – παξιμάδια, αβγά, βελτιωτικά γεύσης (ξίδι – αρτύματα λεμονιού), κατεψυγμένα αλιεύματα, κατεψυγμένες ζύμες, κατεψυγμένα λαχανικά, κατεψυγμένες πατάτες, σακούλες απορριμμάτων, χαρτιά υγείας – χαρτί κουζίνας – χαρτοπετσέτες και απορρυπαντικά.

Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα αυτά αναμένεται να περάσουν σταδιακά στην κατανάλωση έως τα μέσα Ιανουαρίου. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις πρόκειται για αυξήσεις σε διψήφιο ποσοστό, ενώ υπάρχουν κατηγορίες στις οποίες έχουν γίνει και τους προηγούμενους μήνες άλλες ανατιμήσεις, και συγκεκριμένα στο ελαιόλαδο, στον καφέ, στα άλευρα, στα ζυμαρικά, στα γαλακτοκομικά, στα τυροκομικά και τα απορρυπαντικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια οι προμηθευτές μπορεί να διατηρούσαν τους ίδιους καταλόγους ακόμη και τρία χρόνια, ενώ φέτος πολλοί εξ αυτών τούς έχουν ήδη αλλάξει δύο φορές μέσα στο ίδιο έτος, και κυρίως από τα μέσα του καλοκαιριού και έπειτα. Οι πληθωριστικές πιέσεις -και όχι μόνο οδηγούν και σε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων τον τελευταίο χρόνο, αυξήσεις που σε ορισμένες περιοχές της χώρας -και ειδικά της Αττικής ξεπερνούν κατά πολύ το ύψος του τρέχοντος πληθωρισμού και φτάνουν ακόμη και το 8% (βόρεια προάστια).

Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός Οκτωβρίου (3%) είναι στο πιο υψηλό σημείο από τον Ιούλιο του 2008, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο κινούνται οι αυξητικές τάσεις στις τιμές είναι ο πιο γρήγορος από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, το 1997. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για δραματικές αυξήσεις των τιμών τότε αναμένεται ένα στα τρία, εκ των ήδη βαριά χτυπημένων από την υπερδεκαετή κρίση νοικοκυριών, να φτωχοποιηθεί.  Αυτή είναι η εικόνα της πραγματικής οικονομίας όπως την βιώνουν εκατομμύρια Έλληνες και τούτη η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Πάντως η κατάσταση αυτή φαίνεται να είναι παγκόσμια καθώς από το καλοκαίρι και έχουν αρχίσει να παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά σε πολλές χώρες ως αποτέλεσμα των ελλείψεων σε ενέργεια που παρατηρήθηκαν με τα lockdown. Mάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που προειδοποιούν για μεγάλη επισιτιστική κρίση μέσα στο 2022.


ΠΗΓΗ