Ο προφορικός λόγος είναι πάντα αποκαλυπτικός
Ο προφορικός λόγος αν και είναι πιο συνηθισμένος, είναι πιο δύσκολος και πιο αποκαλυπτικός σε σχέση με τον γραπτό. Ένας ομιλητής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τις λέξεις τις οποίες θα χρησιμοποιήσει και να έχει τον πλήρη αυτοέλεγχο των συναισθημάτων του, ώστε να είναι σε θέση να χρωματίσει και να αποδώσει τις λέξεις τις οποίες έχει επιλέξει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παραποιηθούν ή παρεξηγηθούν τα λεγόμενα του. Αυτός είναι και ο λόγος λοιπόν που κάποιοι πολιτικοί κάνουν μαθήματα ούτος ώστε να μπορούν να αποφύγουν τις κακοτοπιές λόγω της συνεχούς τους έκθεσης μέσω των καθημερινών τους συνεντεύξεων.
Όσο δύσκολος είναι για τον ομιλητή ο προφορικός λόγος άλλο τόσο δύσκολο είναι και για τον ακροατή, που καλείται να τον παρακολουθήσει με ακρίβεια ούτος ώστε να τον αποκρυπτογραφήσει επακριβώς χωρίς να χάσει ούτε την παραμικρή λεπτομέρεια. Στον προφορικό λόγο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου γίνονται παρεμβάσεις από συνομιλητές με πρόθεση κάποιες φορές να χαθεί ο ειρμός και να δοθεί η δυνατότητα στον ομιλητή να διορθώσει τυχόν λάθει που έχει κάνει ή να περάσουν απαρατήρητες κάποιες σημαντικές ομολογίες ή δηλώσεις. Ακόμη και ο χρόνος ή το πρόσωπο που χρησιμοποιείται κάθε φορά μπορεί να αλλάξει τελείως τα δεδομένα της πράξης την οποία περιγράφει.
Για παράδειγμα είναι διαφορετικό να πεις «έχουμε εμβολιάσει 20.000 ανθρώπους στην Ελλάδα» και να κομπάζεις γι’ αυτό, υπονοώντας πως ήταν δικό σου κατόρθωμα και άλλο να πεις πως «έχουν εμβολιαστεί 20.000 άνθρωποι στην Ελλάδα» και ο τόνος σου να είναι αδιάφορος και με μια υπόνοια κατηγορίας ως προς αυτόν που έχει προβεί στην πράξη. Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε προσεκτικά αυτά που λέει ένας ομιλητής και να ακούμε αυτά που μας λέει και όχι αυτά που έχουμε συνηθίσει και περιμένουμε να μας πει.
Οι παραπάνω δύο εκφράσεις καταλήγουν στην ίδια πράξη, όμως υποδηλώνουν τελείως διαφορετικό ηθικό αυτουργό. Τελικά οι έλληνες έχουν εμβολιαστεί γιατί το επέλεξαν ή γιατί τους το επέβαλαν; Μέχρι πρότινος όλοι ακούγαμε πως οι έλληνες εμβολιαζόταν γιατί κατάφεραν να τους «πείσουν» (με μεγάλη επιτυχία) οι κυβερνόντες αυτού του τόπου, ενώ τώρα ξαφνικά ακούμε πως οι έλληνες εμβολιάστηκαν γιατί αυτοί το επέλεξαν. Πως μπορεί να χαρακτηριστεί επιλογή μια πράξη η οποία πραγματοποιείται με το πιστόλι στον κρόταφο;
Από την άλλη πάλι ακούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κο Μάριο Θεμιστοκλέους στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» να μας λέει πως τα εμβόλια δεν ήταν ποτέ υποχρεωτικά και ο οικοδεσπότης της εκπομπής να συμφωνεί με ένα νεύμα βοηθώντας στο να περάσει η πληροφορία απαρατήρητη από μια μερίδα ακροατών που έχει μάθει απλά να ακούει χωρίς να ακροάζεται. Μία δήλωση μου είναι σε απόλυτη αντίθεση με τις τιμωριτικές αποφάσεις που έχουν παρθεί σε βάρος των πολιτών που αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν, θέτοντας τους είτε με αναστολή εργασίας, είτε επιβάλλοντας τους πρόστιμα…
Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά στις μέρες μας, για όλα τα θέματα που αφορούν τον ελληνικό λαό. Είναι προφανές πως προσπαθούν να αποκρύψουν αλήθεια παίζοντας με τις λέξεις και χρησιμοποιώντας ενάντια στον ελληνικό λαό τις άπειρες δυνατότητες που δίνει η ίδια του η γλώσσα. Δυστυχώς η ελληνική γλώσσα έχει γίνει όπλο στα χέρια κάποιων που θέλουν την ύπνωση και τον αφανισμό των Ελλήνων.
Δώστε στη γλώσσα μας την σημασία που της αξίζει και αφήστε τη να σας οδηγήσει στην αλήθεια.
Μην αφήνεται να γίνεται στο στόμα τους μέσο για την εξαπάτηση σας, αλλά μέσο για να σας δείξει την αλήθεια.
Την αλήθεια σου την λένε! Εσύ είσαι σε θέση να την ακούσεις;